Kattenpoep; niet alleen vies! Maar ook gevaarlijk

Kattenpoep is enige overgeefbare drager voor de parasiet toxoplasma gondii. Dit is een veelvoorkomende parasiet en valt onder de coccidia. Voor de meeste mensen is het niet erg schadelijk maar kan het wel opgezette lymfeklieren en vermoeidheid veroorzaken. Voor zwangere vrouwen is het echter een heel ander verhaal met kattenstront.

Infectieziekte door kattenpoep

Vooral jongen katten kunnen de infectiezieken toxoplasmose bij mensen veroorzaken. De eencellige parasiet maakt cysten en die komen voornamelijk voor in de uitwerpselen van kittens. Na een besmetting van toxoplasmose bij kittens zullen zij alleen in de eerste weken de cysten via de ontlasting uitscheiden. De kittens zelf kunnen hierdoor diarree krijgen. Door onderstaande manieren kan de ziekte uit kattenstront op u worden overgedragen:

  1. Verschonen van de kattenbak
  2. Bij het tuinieren met kattenpoep in de tuin
  3. Groente uit de eigen moestuin

kattenpoep

Katten verjagen uit de tuin

Veel last van kattenpoep bij het huis? Hier lees je hoe je katten kan verjagen uit de tuin. Dit kan met een kattenverjager, geur, met planten of bijvoorbeeld natspuiten. Omdat katten voornamelijk actief zijn als u aan het werk bent of lekker op de bank zit (en vooral geen zin heeft om op staatn) is het verstandig om een verjagingsmethode te gebruiken die altijd actie onderneemt als er katten in de tuin actief zijn.

Symptomen bij mensen

De meeste mensen die besmet worden door de parasiet uit kattenpoep zullen er niks van merken. Een gezond lichaam heeft voldoende antistoffen om de taxoplasma gondii te weren en zo tegen te gaan. In het nieuws lees je echter steeds vaker dat dat mensen met taxoplasme besmetting riskantere beslissingen nemen en zichzelf dus overschatten.

Vermijd kattenpoep in de tuin bij zwangerschap

Voor zwangere vrouwen is het een heel ander verhaal. De besmetting kan het ongeboren kind raken. Vermijd daarom ten alle tijden kattenpoep. Let op bij het tuinieren en verschoon de kattenbak niet tijdens de zwangerschap. Raakt u besmet? Dan loopt het kind een groter risico op oog of zenuwafwijkingen. Het kan zelfs een spontane abortus van de foetus veroorzaken. Volg bovenstaande stappen en vermijd ook het eten van rauw vlee